Een mooie ervaring op het Taiji en Qigong festival

  • Post author:
  • Post category:Blog

18 november 2023- Utrecht

Afgelopen maand heb ik met veel plezier en voor het eerst het Taiji- en Qigong festival bezocht in Utrecht. Ik werd op het bestaan van dit festival gewezen omdat ik sinds kort ben aangesloten ben bij STN (Stichting Taijiquan Nederland). En dit festival werd door deze stichting georganiseerd.

Verdieping zoeken
De grootste reden voor mij om het festival te bezoeken was vooral om ervaring op te doen en mensen te ontmoeten. En er was keuze om mee te doen als bezoeker waar je diverse workshops kon volgen of om mee te doen met wedstrijden. Op de site zag ik de getoetste wedstrijdcriteria. Details zoals de snelheid, de consistentie van de ademhaling met de beweging of de algehele uitstraling. Alle waren het elementen die getoetst werden. Ik vond het interessant en het maakte me nieuwsgierig om mee te doen. Maar omdat het mijn eerste keer was, besloot ik mee te doen als bezoeker en zoveel mogelijk te zien en te beleven.

Het publiek was heel gevarieerd; van jong tot ouder. Verhoudinggewijs iets meer mannen dan vrouwen. Toen ik in de grote zaal stond waren er pal voor me wat jongere deelnemers zich aan het voorbereiden en aan hun ervaring en kunde te zien kon het niet missen dat ze wedstrijddeelnemers waren.
We deden vervolgens een gezamenlijke warming-up waarna het festival begon.

bron: www.taijiquan.nl

12 workshops

In totaal deed ik aan 6 workshops mee. De eerste was van Shi Dan Qiu. Hij probeerde ons met theorie en in de praktijk ‘Jin’ te begrijpen. Kort gezegd houdt het in dat je als beoefenaar kracht uit je kern kan laten vloeien naar extremiteiten zoals armen en benen. En zo zei hij zelf, “als je ‘Jin’ begrijpt, dan snap je Taijiquan en kan je in “vrijheid bewegen”.
We oefenden poses en bewegingen met elkaar zoals pushing hands, waarbij we de beweging van de ander ook konden waarnemen, Ook oefenden we met een pose waarbij je je gewicht naar de grond verplaatst en sterker staat. Een belangrijk concept ook in de martial arts.
Ik oefende met een man die lang karate had gedaan. Nadat we beiden de kern van deze les hadden begrepen en hadden ervaren, betrapten we onszelf erop dat we na verloop van tijd licht aan het sparren waren. Dat gebeurt me vaker :D.

De tweede workshop volgde ik bij Raquel Jesus.
Ze had een eigen kijk op het beoefenen van Zhang Zhuang. Mijn eigen leraar noemde Zhang Zhuang oefenen ook wel de meest belangrijke oefening van de hele opleiding. Zhang Zhuang is een statische oefening waarbij je je richt op beweging van binnen ipv externe beweging. Dat werkt namelijk zo, naast dynamische Qigong is er ook statische Qigong. Bij dynamische Qigong richt je de aandacht op beweging van je lichaam, bij statische Qigong voel je hoe je intern beweegt. Hoe de energie door je lichaam stroomt bijvoorbeeld, het is alsof je luistert. Wat haar inbreng zo mooi maakte, was de oefening die ze ons in groepen van 5 liet doen. Dat ging als volgt: Een persoon in het midden, 2 aan elke zijkant, 1 voor en 1 achter. De persoon in het midden ging vervolgens in de Zhang Zhuang pose staan en de anderen duwden degene in het midden zachtjes van alle kanten, of trokken juist zacht van alle kanten.

Gebruikmakend van de metafoor van een boom, kon iedereen dan lijfelijk ervaren om te gronden en je positie in te nemen. Net als een boom eigenlijk, die ook te maken heeft met de krachten van de elementen. Bijzonder ook om te merken dat er bij ons allemaal andere gevoelens opkwamen tijdens de verschillende vormen van druk,

Wat ik bij haar had opgestoken, heb ik de week erop aan mijn eigen cursisten overgedragen en ze vonden het ook bijzonder om te ervaren.

De derde workshop volgde ik bij Simon Schellevis. Hij leerde ons over zijn zogenaamde ‘inward methode’. Met zijn methode leert hij anderen aan, waar ze op moeten letten om de juiste concentratie te vinden. Tijdens het oefenen van Qigong of TaiChi wil je de aandacht ‘naar binnen’ richten. Maar ja, hoe doe je dat dan? De aandachtspunten van Simon waren me bekend en vond het inspirerend hoe hij het bracht en makkelijk te begrijpen maakte. Want inderdaad, hoe dieper je concentratie, hoe meer je het lichaamsbewustzijn vergroot en hoe meer baat je kan hebben aan de training.
Zijn visie en zijn ‘inward’ methode, helpt zo gevorderden en beginners om niet onnodig de groei in je praktijk te vertragen of zelfs te verhinderen.

De vierde workshop was die van Loek Kawilarang and Richard Zwaart. Richard is mijn eerste Taichi leraar, destijds in Den Helder toen ik nog diende bij de marine, helemaal terug in 2002. Ik heb toen niet heel lang bij hem lessen gevolgd. en volgde die destijds samen met een huisgenoot. Ik weet nog wel dat we gekscherend ‘schrokken’ van de Qi. Tijdens de lessen begonnen onze handen en armen te tintelen en hadden er na de les de grootste lol om. Ik was er toen overduidelijk nog niet klaar voor.

De workshop van het duo ging over de Wu-stijl van TaiChi. En dat is dan ook een van de vijf grote TaiChi stijlen. De bekendste is de Yang stijl. De oudste en mijn persoonlijke favoriete stijl is de Chen stijl, kenmerkend met zijn krachtige oefeningen voor met name de benen, Dan is er nog de Wu-Hao en de Sun stijl.

De vijfde workshop was feitelijk een interactieve lezing van Ronald de Caluwe. Hij wees ons erop dat er de laatste tijd steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan is die onderstrepen wat bijvoorbeeld de Taoïsten al langer wisten. Namelijk dat stress en trauma, indien niet goed doorleefd, een zogenaamde ‘freeze’ kunnen veroorzaken en als het ware wonden kunnen achterlaten die niet mooi helen. Bijna alle mensen hebben wel in meer of mindere mate een trauma wat ze meedragen, als ik citeer, ‘trauma-drager’. Die, later weer tot klachten kunnen leiden. Hij wees ons erop dat beoefenaars van TaiChi/Qogong of mensen die les geven hierin, bij zichzelf en bij anderen vaak veranderingen opmerken in gedrag. Dat komt doordat de beoefening het lichaam in staat stelt te ontspannen en er zo contact kan worden gemaakt met deze ‘oude ervaringen’ die nog als energetische informatie in het lichaam is opgeslagen.

Ik heb dat in mijn eigen training zelf ook meegemaakt en ook gezien bij mijn studiegenoten. Dat er steeds meer veranderde in hoe ik mijn eigen lichaam en mentale staat ging ervaren. Dit proces ging vrij geleidelijk en werd met de begeleiding van mijn leraar in goede banen geleid. Ik merk het ook met lesgeven aan deelnemers van een workshop of cursisten. Het is vaak dat mensen onverwacht openen en zo tot openhartige gesprekken komen. Maar ook dat mensen tijdens of na de les emotioneel werden. Ook dat heb ik al meerdere keren meegemaakt.

De laatste workshop die ik volgde was van Frans van Heel en ging over het toepassen van YinYang principes in de training. Bijvoorbeeld; Yin, als leeg en Yang, als vol. Een basishouding in Taichi/Qigong en martial arts is de WuChi houding. Deze houding kenmerkt zich als ‘staan zodat de botten je lichaam dragen, waarbij je ‘vrij van onnodige spanning’ leert zijn.

Wat is het verschil dan tussen WuChi en een ontspannen houding die iemand aanneemt? Als voorbeeld, stel men ligt op de bank, dan zou men kunnen denken volledig ontspannen te zijn. Maar misschien leunt men op een deel van de bank waarbij de nekspieren het hoofd omhoog houden of een schouder die wat trekt. In WuChi staan is dit anders. Het is een volledig neutrale positie. Als beoefenaar leer je hierdoor geleidelijk het subtiele verschil tussen inspanning en ontspanning te herkennen.

Frans leerde ons vanuit Wuchi steeds geleidelijker te staan in Taichi. TaiChi, een houding die vol en krachtiger is en bovendien inspannend is. Het was heel bijzonder om zo in te zoomen op dit verschil en de werking ervan zelf te ervaren. Ik merkte bijvoorbeeld zelf dat mijn hele rug warm werd en werd geïnteresseerd in zijn methodes en oefeningen. Frans heeft na afloop ons uitgenodigd een workshop te volgen en zijn geschreven boek als e-book te ontvangen indien gewenst.

Hierna liep het festival tegen het einde en werd het afgesloten.
Dit waren mijn ervaringen met het festival! Het festival heeft me verrast. De sfeer en de mensen die zo toegankelijk en ontspannen waren en allemaal bezig waren met het verbeteren van hun oefening. Het heeft me zeker geïnspireerd om mijn kennis te blijven verdiepen en de wens versterkt meer mensen te ontmoeten die met hetzelfde bezig zijn. Dus ik ga zeker volgend jaar weer!Bram Griffioen
Qigong teacher at InRoot